duhPristup

baner grafik88

Prof. emeritus dr. TOMISLAV IVANČIĆ

Nakon dvogodišnjeg studiranja na KBF-u u Zagrebu, studij nastavlja na Germanicum - Hungaricum j na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Tamo je na Filozofskom fakultetu 1964. godine postigao magisterij, a na Teološkom fakultetu 1967. godine postigao je magisterij iz teologije te godine 1971. naslov doktora teologije. Od godine 1976. bio je pročelnik Katedre fundamentalne teologije na zagrebačkom KBF.

Od 1972. g. je bio vjeroučitelj studenata u Zagrebu. U radu s njima radio je na teoretskim i praktičnim pitanjima obraćenja, molitve i vjere, utemeljuje i seminare za evangelizaciju Crkve te je time postao začetnik molitvenog pokreta među Hrvatima. Kroz dvadeset godina održao je u domovini i inozemstvu preko pet stotina takvih seminara. Devedesetih godina dvadesetog stoljeća se dao na istraživanje terapijske teologije te je teoretski i praktički radio na pitanjima duhovne terapije i utemeljio terapijsku duhovnu metodu tzv. hagioterapiju.

Tijekom profesorskog vijeka prof. Ivančić je sudjelovao predavanjima i izlaganjima na više od 40 međunarodnih znanstvenih skupova i na više od 100 domaćih stručnih skupova. Objavio 16 znanstvenih i 36 stručnih  knjiga, 69 znanstvenih članaka koji su objavljeni u znanstvenim časopisima s međunarodnom recenzijom, 284 stručna članka te oko 150 recenzija i preko stotinu raznih prikaza. Njegov spisateljski opus sadrži više od 600 objavljenih jedinica znanstvenog, stručnog, pastoralnog, duhovnog i teološko-praktičnog sadržaja.

Od 1998. do 2001. godine bio je dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U rujnu 2001. izabran je za rektora Sveučilišta u Zagrebu.  Papa Ivan Pavao II. izabrao ga je 9. veljače 2004. godine za člana Međunarodne teološke komisije kojoj je predsjedavao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, Joseph kardinal Ratzinger, sadašnji papa Benedikt XVI, koji ga je ponovno – u ožujku 2009. godine – imenovao članom Komisije na još jedan petogodišnji mandat. Godine 2010. imenovan je papinskim kapelanom s titulom monsignor.

Opširnije:Prof. emeritus dr. TOMISLAV IVANČIĆ

BONAVENTURA DUDA

BONAVENTURA DUDA, franjevac sveučilišni profesor u mirovini, propovjednik. Rođen je 14.01.1924. u Rijeci, zavičajan u Krasu na Krku. Studirao je teologiju u Zagrebu i Rimu. Franjevac od 1941., svećenik od 15.01.1950., magistar biblijskih znanosti od 1957., doktor teologije od 1958., profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu od jeseni 1957. do jeseni 1993. godine. sa Zorislavom Lajošem sudjeluje u osnutku Glasa Koncila (1962.). Od osnutka sudjeluje u Kršćanskoj sadašnjosti (1968.), Hrvatskom mariološkom institutu (1972.), te Institutu za biblijski pastoral. Posebno se posvetio biblijskom prevoditeljskom poslu (Evanđelje, Zagreb, 1962.). S pok. Jurom Kaštelanom glavni je urednik Zagrebačke Biblije (1968. nadalje). S pok. Jerkom Fućakom prevodi Novi Zavjet (1972. nadalje) i u cijelosti uređuje novi Hrvatski liturgijski lekcionar (od 1969. nadalje). Pisac je brojnih teoloških i homiletskih knjiga i brojnih biblijsko – teoloških i duhovnih članaka (Bogoslovska smotra, Glas Koncila, Brat Franjo…)

Teovizija je izdala tri knjige njegovih razgovora: Ljudskost Božića (1995) i Krist i naši svagdani (1996), Razmišljanja uz evanđelje (1996) te još petnaest knjiga različite tematike. Posebice ističemo tri Teovizijine objavljene  knjige iz njegovih priprava o Duhu Svetom, iz njegovih sveščića: O, dođi, Stvorče, DušeSvet, Duše Sveti, Životvorni! i Duh Sveti, dar Kristov!. Najpoznatija mu je knjiga Razmišljanja, koju je Teovizija objavila prigodom njegove dijamantne mise (2010.).

Opširnije:BONAVENTURA DUDA

Fra ZVJEZDAN LINIĆ

Fra Zvjezdanovo glavno svećeničko poslanje godinama je bilo naviještanje evanđelja i to kroz redovite propovijedi radnim danom, osobito nedjeljom u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, a potom i kroz brojne vjeronaučne susrete s mladima i manje mladima.

Kao neiscrpan vrutak duhovnosti etablirali su se seminari duhovne obnove, tečajevi duhovnih vježbi i slično, za sve staleže u Crkvi, koje je u Kući susreta TABOR pri Franjevačkom samostanu u Samoboru, godinama organizirao i održavao.


Osobito su plodonosnim duhovnim sjemenom bili posijani njegovi jedinstveni seminari duhovne obnove u „civilnim“ prostorima (športskim dvoranama). Pastoralno je djelovao i putem medija i pisane riječi, ponajviše u devetnaest knjiga objavljenih u zagrebačkom nakladniku Teovizija.

Opširnije:Fra ZVJEZDAN LINIĆ

Ivan Golub

Ivan Golub rodio se 21. lipnja 1930. u Kalinovcu.  U Rimu 1963. godine brani doktorsku disertaciju “De mente ecclesiologica Georgii Križanić”, a studira također i na Papinskom biblijskom institutu na kojem 1964. godine postiže magisterij biblijskih znanosti. Od 1964. predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Godine 1969. postaje pročelnikom Katedre dogmatske teologije, 1979. redovnim profesorom. Mentor je doktorskih disertacija na KBF u Zagrebu i na Pontifcio Istituto Orientale u Rimu.

Od 1984./85. je profesor gost (docente invitato) na Papinskom orijentalnom institutu u u sklopu Papinskog sveučilišta Gregorijane u Rimu gdje drži  kolegij iz povijesti istočne  teologije odnosno ekumenizma i vodi kao mentor doktorske disertacije.

Opširnije:Ivan Golub

duhPristup

baner grafik88

Newsletter

 

Kontakt

Teovizija d.o.o. - Kaptol 26, 10 000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 4814 813
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
             Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

velSestraBanerOK

Top