25Giugno

Bonaventura Duda - ZNANOST BOŽANSKE LJUBAVI „Mali put“ sv. Male Terezije

U knjizi su - pored teksta bl. Ivana Pavla II. o svetici – objavljena i dva znastvena teksta fra Bonaventure, poznatog hrvatskog franjevačkog bibličara.

Bonaventura Duda - ZNANOST BOŽANSKE LJUBAVI „Mali put“ sv. Male Terezije

Sam naslov knjige Znanost božanske ljubavi Dudinih tekstova o duhovnosti sv. Male Terezije uzet je iz Apostolskog pisma bl. pape Ivana Pavla II., kojim proglašava sveticu iz Lisieuxa doktorom Crkve. Bilo je to 19. listopada 1997. godine, na Misijsku nedjelju koja se uvijek slavi predzadnje nedjelje listopada, prije blagdana Krista Kralja.

Trg sv. Petra bio je „ispunjen vjernicima koji su došli sa svih strana svijeta, u nazočnosti brojnih kardinala, nadbiskupa i biskupa, za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja“. Evo završnih riječi Petrova nasljednika Ivana Pavla II.: „Imajući uvid i nakon zrelog razmišljanja, snagom svoga apostolskog autoriteta proglašavamo svetu Tereziju od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, djevicu, naučiteljicom sveopće Crkve. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“

Prvi fra Bonaventurin znanstveni tekst iz knjige o duhovnosti Male Terezije naslovljeno  je „Otkriće Biblije u duhovnosti Male Terezije“. Autor ga je pisao povodom stote obljetnice njezina rođenja. Prvi put ga je objelodanio na svečanoj akademiji na Šalati u Zagrebu. Drugi, pak, tekst objavljen je pod naslovom „Marijanski testament Male Terezije“. Objelodanjen je   na svečanoj akademiji kod Karmelićana u Remetama povodom stote obljetnice njezine svete smrti.  Autor p. Bonaventura Duda oba znanstvena teksta smatra dosta važnima za proživljavanje duhovnosti Terezijina Malog puta.

 

Bl. Ivan Pavao II. o sv. Maloj Tereziji

KupiKnjigu„Prvotni izvor Terezijina duhovnog iskustva i učenja jest Božja riječ u Starom i Novom zavjetu. Ona sama to priznaje, napose ističući svoju žarku ljubav prema evanđelju. U njezinim spisima ima više od tisuću citata iz Biblije, više od četiri stotine iz Starog i više od šest stotina iz Novog zavjeta... Svojim usredotočenjem punim ljubavi prema Svetom pismu – htjela je čak studirati hebrejski i grčki da bi bolje razumjela duh svetih spisa – upozorila je na važnost što ga biblijski izvori imaju u duhovnom životu, istaknula je originalnost i svježinu evanđelja, trijezno je njegovala duhovno tumačenje Božje riječi.Tako je otkrila skrivena blaga, prisvojivši riječi i događaje nadnaravnom smionošću kao, primjerice, kad je čitala tekstove sv. Pavla ili kad je naslutila svoje zvanje ljubavi. Prosvijetljena objavljenom Riječi, Terezija je napisala genijalne stranice o jedinstvu ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu i poistovjetila se s Isusovom molitvom na Posljednjoj večeri kao izrazom njegova posredovanja za spasenje sviju.“   

Bl. Ivan Pavao II.

 

Newsletter

 

Kontakt

Teovizija d.o.o. - Kaptol 26, 10 000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 4814 813
E-mail: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.
             Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.

velSestraBanerOK

Top