duhPristup

baner grafik88

28October

Preporučamo za studeni

Za mjesec studeni preporučamo knjigu Tomislava Ivančića 'DUHOM ZA BOLJI SVIJET' i knjigu autora Anselma Gruena&Magdalene Bogner 'ŽIVOT JE PUSTOLOVINA'.

Preporučamo za studeni

 

 

TOMISLAV IVANČIĆ

DUHOM ZA BOLJI SVIJET

ti duhomzabO Duhu Svetom aktualna je percepcija kao o „šutljivom Bogu“. Šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, piše autor dr. Ivančić, nastala je krilatica da je Duh Sveti nepoznati Bog, a pri kraju dvadesetog stoljeća doživljavali smo da je Duh Sveti zaboravljeni Bog. Tek u vrijeme i nakon Drugog vatikanskog sabora teolozi su se intenzivnije trudili da osobu Duha Svetoga učine teološki poznatom. Interes za Duha Svetoga je još više pojačan nakon Sabora kada se u Katoličkoj crkvi pojavio pokret pripisan specifično Duhu Svetom, tzv. pokret karizmatske obnove. Crkva i svijet su bili iznenađeni eksplozijom darova Duha Svetoga u tom pokretu, koji se širio neočekivanom brzinom, tako da je u manje od deset godina imao u svojim redovima nekoliko milijuna ljudi. Iako je kasnije nastalo određeno „primirenje“ i u današnje vrijeme, tvrdi prof. Ivančić, bez iskustva Duha ne će Crkva moći ni koraka naprijed. Tvrdeći to, autor u dominantnim poglavljima knjige piše o vidljivoj snazi Duha Svetoga i njegovoj ulozi u povijesti spasenja. Ta će snaga ostati u Crkvi zauvijek, jer Isus upravo šalje Duha da ostane zauvijek s nama, dokle god bude onih koji će vjerovati. Šalje ga kao Duha Branitelja, jer, kako u jednom poglavlju upozorava autor, ne smije se umanjiti ni snaga i značaj zlih sila.

kupi02

 

Anselm Gruen

Magdalena Bogner

Život je pustolovina

AG ZivotJePustolAutori ovom knjigom žele omogućiti pristup životnom pustolovnom putu u koji se ljudi upuštaju dok se jedni drugima povjeravaju i nose bremena jedni drugih, dok u obitelji traže zajedništvo života i ljubavi. Pustolovina uvijek uključuje i neizvjesnost, a protkana je i smjelošću na prihvaćanje kako onog ugodnog, tako i onog teškog što nas snađe u životu. Da bismo hodili takvim putem potrebno je, dakle, da se upustimo u ono nepoznato što nam predstoji, ali i u tamne etape života, i ipak se pri tome osjetimo nošeni vjerovanjem da se ta pustolovina isplati zato jer pobuđuje i jača vlastite snage te omogućuje da se radujemo što možemo darivati i biti darivani.

U pravilu, obiteljska svakodnevica nije baš uvijek idealna: nedostaje jedan od roditelja, trajno se prekida odnos zasnovan na ljubavi, čežnja za djetetom ostaje neispunjena ili jedan član obitelji prerano umire. Istodobno članovi obitelji trebaju i uzajamno poštovanje, trezven pogled na vlastite jakosti i slabosti, mirnoću duha kako bi jedni druge podnosili i nosili, te povjerenje da je Božja ljubav gnijezdo koje ih drži.
Stoga autori ovom knjigom žele dati usmjerenje svima koji žive u obitelji ili za njom čeznu.

A problematici i temi „obitelj“ autori pristupaju iz različitih životnih iskustava: s jedne strane iz uloge supruge i majke, kćeri i sestre, te iz uloge žene koja je aktivno odgovorna za jednu veliku crkvenu udrugu žena, a s druge strane pogledom redovnika iz samostana koji također živi u zajednici i koji posredstvom brojnih susreta i dušobrižničkih razgovora ima udjela u obiteljskim radostima i patnjama, no koji ipak svakodnevicu obitelji poznaje samo „iz vanjskih perspektiva“. Želja je autora da ovom knjigom ohrabri čovjeka da se upusti u „pustolovinu života“ i neprestano iznova propituje za pojedinačne „etape puta“ u životu obitelji i njene izazove. Uspiju li obitelj prihvatiti te izazove, onda je na dobrom putu zato jer tada smije i može u svojoj konkretnoj situaciji pitati što Bog od njih želi…

kupi02

duhPristup

baner grafik88

Newsletter

 

Kontakt

Teovizija d.o.o. - Kaptol 26, 10 000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 4814 813
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
             This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

velSestraBanerOK

Top