duhPristup

baner grafik88

27February

Križni put kao punina korizmene molitve

Knjige za korizmeno doba kad se pobožnošću križnog puta osobito spominjemo i prisjećamo Kristove muke

Križni put kao punina korizmene molitve

Razmatranja prof. Tomislava Ivančića u njegovom Domovinskom križnom putu posvećena su domovini i domovinskom ratu u kojem su stradali brojni nevini pojedinci, a uništene neprocjenjivo vrijedne duhovne i materijalne vrednote. On uspoređuje Isusovo poslanje, njegovu muku i smrt s onim što su prošli žitelji naše domovine, a osobito dragovoljci, i pronalazi niz podudarnosti s istom konstantom: nevino osuđeni, nevino stradali, nevino ubijeni, ali s pravednim završetkom - uskrsnućem.

Fra Šito Čorić u knjizi Slabo prikovani Krist na križu o Isusovom kalvarijskom putu promišlja na još jedinstveniji način budući da u razmatranja Isusove muke i smrti uvodi likove Pustinjaka, Objavljivača, Ljetopisca i Molitelja. Isusova sudbina je svaku ljudsku prošlost pratila, a ni budućnost joj neće izbjeći. Spoznaje da je i danas  bezbroj križnih putova i bit će ih sve dok bude krivih osuda i nepravednih presuda.

Korizmeno vrijeme nerijetko nazivamo i milosnim vremenom kada se svaki pojedinac još intenzivnije "okreće sebi" i molitvama i meditacijama promišlja Isusov put muke, smrti i uskrsnuća. Fra Zvjezdan Linić u knjizi Pashalni misterij Isusove muke, smrti i uskrsnuća svoje molitve i promišljanja u tom korizmenom vremenu još više usmjerava na dva najvažnija tjedna od čovjekova postanka: od Cvjetnice do Bijele nedjelje. Fra Zvjezdan promišlja o Isusovu putu na križ, njegovoj žrtvi, odnosno njegovoj neobuhvatnoj veličini ljubavi prema svakom pojedincu, koja nema granice čak ni u njegovoj smrti na križu. U drugom dijelu knjige autor piše o najvažnijem civilizacijskom događaju, događaju koji daje smisao životu svakog pojedinca: Isusovom uskrsnuću.

U filozofskim i religioznim razmišljanjima starih naroda križ je znak smirenja i mira cijelog svemira. U kršćanstvu je križ posvećen mukom i smrću Gospodina Isusa Krista. U ono vrijeme, u Rimljana raspeće na križu bijaše pogrdna smrtna kazna. Ta smrt, po izjavama samoga Krista, bijaše iz ljubavi prema Bogu i ljudima. Stoga je križ simbol Kristove ljubavi, štoviše on postaje znakom samoga Krista. U svakom raspelu kršćani časte Raspetoga. Fra Bonaventura Duda svoja promišljanja o križu donosi u knjizi S Isusom na križnom putu mog života.

Misli i razmatranja o Isusovoj muci fra Bonaventura donosi i u knjizi Razmišljanja pred križem Isusovim. Razmatra i razmišlja o simbolima koji su obilježili Isusove posljednje ovozemaljske dane, kao što su križ – znak mira cijeloga svemira, koplje i trstika sa spužvom, čavli, bič, trnova kruna, kratica INRI, pijetao te o brojnim drugim simbolima muke Kristove.

Dovoljno je reći da je pred ovogodišnju korizmu tiskano i deseto izdanje molitava i promišljanja Isusova križnoga puta, Isusove muke i smrti na putu uskrsnuća pod naslovom Pođi za mnom autora Tomislava Ivančića.

Tomislav Ivančić u Susretu na križnom putu donosi meditacije križnog puta napisane u dijaloškoj formi: najprije Isus govori o svojoj muci i smislu patnje u životu svakoga čovjeka, a potom vjernik odgovara tražeći smisao stradanja i smrti otkrivajući uskrsnuće. Križni put se može moliti u crkvi ili kod kuće, sam ili zajednički.

Nadahnut naukom sv. Franje, autor fra Zvjezdan Linić u svom Križnom putu na osobit - Franjin način - prati Isusov križni put, put do zadnjih trenutaka njegova života. Molitve križnoga puta na stranicama ove knjige upravljene su jednom cilju: da svaki onaj koji u rukama ima ovu knjigu, prolazeći u duhu Isusov put muke, što više osjeti onu ljubav koju je Isus osjećao kada je ljubio do kraja, do smrti na križu.

Isusova Majka je izbliza gledala hod u smrt svoga sina. Muke svoga Jedinorođenca je proživljavala čitavim bićem i tako i sama prolazila svoj vlastiti križni put, ali sjedinjen s Isusom. Iako je kao majka beskrajno trpjela ipak se svjesno svojim materinskim srcem pridružila Isusovoj žrtvi pristajući s ljubavlju na žrtvu sina za spas cijeloga svijeta. To su dovoljni razlozi da se u kontemplaciji koraca i Marijinim križnim putom, a Marijin križni put Tomislava Ivančića izvrstan je uvod u razmatranje o njezinoj žrtvi i boli.

U knjizi Na Očevu putu fra Andrije Bilokapića sabrani su tekstovi koji govore o Božjem hodu među ljudima i o čovjekovom hodu s Bogom prikazani kroz nekoliko križnih putova izmoljenih iz šest različitih motrišta duše, ali svi u istom Duhu. Uz križne putove u knjizi su uvršteni i tekstovi koji taj put ukorjenjuju u život svakog pojedinca. 

Križni put fra Marija Crvenke pripada nizu klasičnih Križnih putova s izvrsnim meditacijama za razmatranje svake postaje posebice. U svakoj postaji autor pokušava „uroniti“ molitelja u Isusov kalvarijski put tako da Isusov život bude urastanje u naš, moj, tvoj život, a naš u njegov život.

Križni put kao punina korizmene molitve

duhPristup

baner grafik88

Newsletter

 

Kontakt

Teovizija d.o.o. - Kaptol 26, 10 000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 4814 813
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
             This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

velSestraBanerOK

Top