04August

Odlazak hrvatskoga Franje današnjih dana

Ovozemaljski put dovršio je naš istinski prijatelj i poslovni suradnik (ako se tako može reći za franjevca nemjerljivoga pastoralca pisanom riječju) fra Bonaventura Duda, hrvatski Franjo današnjih dana.

Odlazak hrvatskoga Franje današnjih dana

Tužni smo da je Teovizijiu - gotovo da bismo mogli naklon njegovih dvadeset objavljenih knjiga mogli reći "naš ekskluzivac" - napustio i treći velikan Crkve u Hrvata, nakon fra Zvjezdana Linića i prof. Tomislava Ivančića. No, malo nam je lakše zbog spoznaje da sad među nebesnicima imamo i trećega zagovornika.

Zahvalni smo, također, da nam je darovano njegovo društvo u kojem smo - mi Kaptolaši - uživali preko dvadeset godina, jer rijetka je bila njegova kaptolska ili mirogojska šetnja, a da nije na vratima našega ureda na kaptolskoj "13" samo provirio i izgovorio: Nemojte me nagovarati, neću uči, samo da vas vidim... neću ulaziti... No, mi smo redovito bili uporniji i nakon toga je svaki put bio blagdan novih saznanja i promišljanja za uši i srce iz nepresušnog Dudinog neponovljivoga vrutka enciklopedijskih priča. Zamislite samo, na primjer, kada je razmatrao o ovozemaljskoj egzistenciji i o pitanju živi li svaki pojedinac dovoljno dobro da se preseli u raj te pritom obvezatno recitirao njegovu najdražu pjesmu, njegova subrata Bonaventure Čuka, kojega je izuzetno cijenio:


HOĆU LI I JA U RAJ?

Hoću li, Gospode, i ja u raj?
Želim, al’ sve se bojim.
Jer tamo će biti slava i sjaj,
A ja na niskom stojim!

Već ako imaš gdjekoji kutić,
I to je dosta za me:
Stisnut ću tamo se suhi ko prutić,
Usko je moje rame.

Nikomu neću praviti sjene
Bez buke bi to bilo.
Gospode, ne zaboravi mene,
Ako to ti je milo.

Ako Ti nije milo prisuće
Takova odrpanca,
Pusti da bar na vratima kuće
Čekam kog tvoga znanca

Da ga zamolim, da se za me moli.
Ako se ni to ne da,
Ja ću svejedno čekati doli,
Već i poradi reda!

Pa kada uđu, kojim je dato,
I mjesta biti neće:
Nebo je malo, al’ ništa zato-

Srce je tvoje veće!

 

TO, DRAGI PATER DUDA, ZA VAS ZAISTA NIJE UPITNO. VI STE VEĆ U DRUŠTVU NEBESNIKA

 

Sretni smo da je pater Duda, zasigurno jedan od najvećih hrvatskih teologa surađivao s Teovizijom. Objavili smo preko dvadeset njegovih knjiga, autorskih ili još poneku koautorsku. Sve su to neponovljivi biseri pisane riječi. Žao nam je što su ga brojni sve do zadnjih dana "potezali za rukav" tražeći njegove tekstove, nastupe, predstavljanja knjiga, seminare duhovne obnove... no, ne smijemo biti egoistični: kako i koliko bi drugi bili zahvalni da su na našem mjestu?!?!

Pored pisane riječi obvezatno moramo spomenuti i dva CD, koje smo snimili s pater Dudom: JA BOGU POVJERIH SVOJ ŠTAP i LJUDSKOST BOŽIĆA na kojima je osobno izgovarao tekstove, tumačio ih i slušateljima prenosio svoje emocije. NEPONOVLJIVO! Šteta da iza njega za hrvatsku vjersku i opću neće ostati puno, puno više takvih snimljenih materijala, s njegovim "živim glasom". To treba čuti, slušati, promišljati i preslušavati...

  • Sve knjige fra Bonaventure Dude u izdanju Teovizije možete pogledati i kupiti u webshopu OVDJE

EVO DRAGI TEOVIZIČARI, svi ostali koji posjećujete našu WEB stranicu ili FACE i svi drugi bez obzira na svjetonazor, ali koji volite Patera darujemo Vam dvije - u civilnom "svijetu" bi kazali "pikanterije", koje smo često čuli i slušali, mi Teovizičari kad je kod nas tjedno hodočastio na kaptolskoj "13-ci":

  • tijekom jednog predstavljanje njegove knjige atribucijom sam ga "krstio" kao Krasanina, Krčanina i kšćanina... To mu se toliko svidjelo da sam godinama nakon tog predstavljanja na narednim predstavljanjima knjiga i u drugim prigodama svjedočio kako je to drago i "sočno" koristio...
  • pred samo dvije osobe jednom prigodom je izrekao da kad umre želio bi da ga pokopaju s dvije njegove knjige: JA BOGU POVJERIH SVOJ ŠTAP i S ISUSOM U TREĆE TISUĆLJEĆE.

Newsletter

 

Kontakt

Teovizija d.o.o. - Kaptol 26, 10 000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 4814 813
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
             Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

velSestraBanerOK

Top