27Februar

Križni put kao punina korizmene molitve

Knjige za korizmeno doba kad se pobožnošću križnog puta osobito spominjemo i prisjećamo Kristove muke

Križni put kao punina korizmene molitve

Razmatranja prof. Tomislava Ivančića u njegovom Domovinskom križnom putu posvećena su domovini i domovinskom ratu u kojem su stradali brojni nevini pojedinci, a uništene neprocjenjivo vrijedne duhovne i materijalne vrednote. On uspoređuje Isusovo poslanje, njegovu muku i smrt s onim što su prošli žitelji naše domovine, a osobito dragovoljci, i pronalazi niz podudarnosti s istom konstantom: nevino osuđeni, nevino stradali, nevino ubijeni, ali s pravednim završetkom - uskrsnućem.

Fra Šito Čorić u knjizi Slabo prikovani Krist na križu o Isusovom kalvarijskom putu promišlja na još jedinstveniji način budući da u razmatranja Isusove muke i smrti uvodi likove Pustinjaka, Objavljivača, Ljetopisca i Molitelja. Isusova sudbina je svaku ljudsku prošlost pratila, a ni budućnost joj neće izbjeći. Spoznaje da je i danas  bezbroj križnih putova i bit će ih sve dok bude krivih osuda i nepravednih presuda.

Korizmeno vrijeme nerijetko nazivamo i milosnim vremenom kada se svaki pojedinac još intenzivnije "okreće sebi" i molitvama i meditacijama promišlja Isusov put muke, smrti i uskrsnuća. Fra Zvjezdan Linić u knjizi Pashalni misterij Isusove muke, smrti i uskrsnuća svoje molitve i promišljanja u tom korizmenom vremenu još više usmjerava na dva najvažnija tjedna od čovjekova postanka: od Cvjetnice do Bijele nedjelje. Fra Zvjezdan promišlja o Isusovu putu na križ, njegovoj žrtvi, odnosno njegovoj neobuhvatnoj veličini ljubavi prema svakom pojedincu, koja nema granice čak ni u njegovoj smrti na križu. U drugom dijelu knjige autor piše o najvažnijem civilizacijskom događaju, događaju koji daje smisao životu svakog pojedinca: Isusovom uskrsnuću.

U filozofskim i religioznim razmišljanjima starih naroda križ je znak smirenja i mira cijelog svemira. U kršćanstvu je križ posvećen mukom i smrću Gospodina Isusa Krista. U ono vrijeme, u Rimljana raspeće na križu bijaše pogrdna smrtna kazna. Ta smrt, po izjavama samoga Krista, bijaše iz ljubavi prema Bogu i ljudima. Stoga je križ simbol Kristove ljubavi, štoviše on postaje znakom samoga Krista. U svakom raspelu kršćani časte Raspetoga. Fra Bonaventura Duda svoja promišljanja o križu donosi u knjizi S Isusom na križnom putu mog života.

Misli i razmatranja o Isusovoj muci fra Bonaventura donosi i u knjizi Razmišljanja pred križem Isusovim. Razmatra i razmišlja o simbolima koji su obilježili Isusove posljednje ovozemaljske dane, kao što su križ – znak mira cijeloga svemira, koplje i trstika sa spužvom, čavli, bič, trnova kruna, kratica INRI, pijetao te o brojnim drugim simbolima muke Kristove.

Dovoljno je reći da je pred ovogodišnju korizmu tiskano i deseto izdanje molitava i promišljanja Isusova križnoga puta, Isusove muke i smrti na putu uskrsnuća pod naslovom Pođi za mnom autora Tomislava Ivančića.

Tomislav Ivančić u Susretu na križnom putu donosi meditacije križnog puta napisane u dijaloškoj formi: najprije Isus govori o svojoj muci i smislu patnje u životu svakoga čovjeka, a potom vjernik odgovara tražeći smisao stradanja i smrti otkrivajući uskrsnuće. Križni put se može moliti u crkvi ili kod kuće, sam ili zajednički.

Nadahnut naukom sv. Franje, autor fra Zvjezdan Linić u svom Križnom putu na osobit - Franjin način - prati Isusov križni put, put do zadnjih trenutaka njegova života. Molitve križnoga puta na stranicama ove knjige upravljene su jednom cilju: da svaki onaj koji u rukama ima ovu knjigu, prolazeći u duhu Isusov put muke, što više osjeti onu ljubav koju je Isus osjećao kada je ljubio do kraja, do smrti na križu.

Isusova Majka je izbliza gledala hod u smrt svoga sina. Muke svoga Jedinorođenca je proživljavala čitavim bićem i tako i sama prolazila svoj vlastiti križni put, ali sjedinjen s Isusom. Iako je kao majka beskrajno trpjela ipak se svjesno svojim materinskim srcem pridružila Isusovoj žrtvi pristajući s ljubavlju na žrtvu sina za spas cijeloga svijeta. To su dovoljni razlozi da se u kontemplaciji koraca i Marijinim križnim putom, a Marijin križni put Tomislava Ivančića izvrstan je uvod u razmatranje o njezinoj žrtvi i boli.

U knjizi Na Očevu putu fra Andrije Bilokapića sabrani su tekstovi koji govore o Božjem hodu među ljudima i o čovjekovom hodu s Bogom prikazani kroz nekoliko križnih putova izmoljenih iz šest različitih motrišta duše, ali svi u istom Duhu. Uz križne putove u knjizi su uvršteni i tekstovi koji taj put ukorjenjuju u život svakog pojedinca. 

Križni put fra Marija Crvenke pripada nizu klasičnih Križnih putova s izvrsnim meditacijama za razmatranje svake postaje posebice. U svakoj postaji autor pokušava „uroniti“ molitelja u Isusov kalvarijski put tako da Isusov život bude urastanje u naš, moj, tvoj život, a naš u njegov život.

Križni put kao punina korizmene molitve

Newsletter

 

Kontakt

Teovizija d.o.o. - Kaptol 26, 10 000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 4814 813
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
             Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

velSestraBanerOK

Top