12Mai

Duhovske i marijanske knjige 2016.

Za sve one koji u ovo duhovsko i marijansko vrijeme tijekom mjeseca svibnja svoje molitve upravljaju Duhu Svetom i Majci Božjoj preporučamo

Duhovske i marijanske knjige 2016.

BOG – SVAKODNEVNA TAJNA I OBJAVA,
autora fra Zvjezdana Linića

005Svoje spoznaje iz intenzivnih promišljanja o Trojstvu u Jedinstvu, autor je pretočio u knjigu u kojoj već u prvom poglavlju objedinjuje meditacije o Isusu Kristu.

U narednom poglavlju promišlja o Bogu. Bog nije kao mi: različit je od nas i drukčiji nego što ga zamišljamo, ljepši i milostiviji. U trećem dijelu knjige fra Zvjezdan promišlja o Duhu Svetome u deset meditacija. Posebno skrećemo pozornost na autorova razmišljanja o Duhu istine, ljubavi, radosti, mira, Duhu branitelju, Duhu velikodušnosti, blagosti, dobrote i ostalim pozitivnim osobinama Duha Svetoga. Knjigu osobito preporučamo za ovo duhovsko vrijeme.

U završnom dijelu knjige autor piše o izuzetno zanimljivim temama kao što su blagoslov, oprost, značaj molitve posebice molitve za unutarnje ozdravljenje, oslobođenja, te molitve otkupljenja.
kupi02

 

 

O, DOĐI, STVORČE, DUŠE SVETI,
IZ MOJIH SVEŠČIĆA, broj 1.

004Gotovo sve vrjednije tekstove brojnih autora o Duhu Svetom imam u mojim sveščićima u kojima sam skupljao materijale za moja predavanja. Puno toga objavio sam u ovoj prvoj knjizi, koju sam naslovio O, DOĐI, STVORČE, DUŠE SVET!, a podnaslov sam stavio IZ MOJIH SVEŠČIĆA, broj 1.

U ovom izboru za prvu knjigu donosim nekoliko važnih tekstova od kojih je u ovaj čas najvrjedniji onaj koji nosi potpis sv. Ivana Pavla II. Zatim donosim njegovo PISMO SVEĆENICIMA za Veliki četvrtak 1998. godine. Tim se pismom i danas mogu poslužiti svi vjernici. U njemu sv.Papa zapravo komentira drevni himan O, DOĐI, STVORČE, DUŠE SVET!, koji se pripisuje Rabamu Maurusu iz 8. stoljeća.

Na kraju najprije donosim veliko PISMO FRANJEVAČKIH GENERALA ZA GODINU DUHA SVETOGA 1998. Između toga odabirem nekoliko značajnih naših teologa, koji su pisali o Duhu Svetom. Upozoravam i na knjigu dr. Alfreda Schneidera NA PUTOVIMA DUHA SVETOGA.

Između pojedinih dijelova umećem tri velika teksta iz povijesti kršćanske mistike. Nakon Papinih tekstova stavljam prelijepi tekst iz 11. stoljeća. To je MISTIČNA MOLITVA NAŠEGA SVETOG OCA SIMEONA, rodom iz Paflagonije u Maloj Aziji, koji je živio od 949. do 1022., a koji je u Istočnoj crkvi dobio naslov „Novi teolog“. Nakon tekstova od različitih teologa donosim sastav dominikanca Angelusa Silesiusa pod naslovom KERUBINSKI PUTNIK za koji ne znam prevodioca. I na kraju stavljam završnu zahvalnicu Ranierija Cantalamesse iz njegove znamenite knjige O, DOĐI, STVROČE, DUŠE SVET!, u kojoj komentira tu molitvu, koja se pripisuje Rabanu Maurusu iz 8. stoljeća.
kupi02

Bonaventura Duda

 

DUŠE SVETI, ŽIVOTVORNI,
autor p. Bonaventura Duda

003U drugoobjavljenoj knjizi o Duhu Svetom iz p. Dudinih Sveščića– DUŠE SVETI, ŽIVOTVORČE – prikupljeni su brojni vrhunski duhovski tekstovi. Tekstova koji su – kako je sam napisao na početku predgovora knjizi - p. Dudi služili najprije za njegov duhovni život, a potom i produbljeniju teološku informaciju o Duhu Svetom. Pri tom svakako treba izdvojiti teološka promišljanja p. Bonaventure Dude, a on sam u predgovoru upućuje čitatelja na izuzetno vrijedne tekstove drugih teologa kršćanskih spisatelja o Duhu Svetom; prvo na magistralno djelo pok. dr. Šagi-Bunića, zatim na tekst Hansa Kuenga te encikliku o Duhu Svetom pape Leona XIII.

Vrhunski hrvatski katolički teolog i prevoditelj Biblije p. Bonaventura Duda tijekom svojih gotovo devedeset godina života i preko šezdeset godina redovničkog i pastoralnog rada fasciniran je Trojedinim Bogom, osobito Duhom Svetim. Stoga je iz godine u godinu pored vlastitih promišljanja, koja je stavio na papir, prikupljao i čuvao kao vrijednu zbirku brojne tekstove o Duhu Svetom ponajboljih svjetskih teologa i spisatelja. Namjera mu je objaviti ih u tri knjige, koje će izaći pod zajedničkim nazivom IZ MOJIH SVEŠČIĆA. Teovizija ga podržava u toj ideji i do sad smo ih objavili dvije.
kupi02

 

 

DUH SVETI, DAR KRISTOV, 
autor fra Bonaventura Duda

006I u trećoj knjizi, koje je urednik fra Bonaventura Duda naznačio zajedničkim podnaslovom: Iz mojih sveščića prikupljeni su – prema stajalištu urednika – najljepši tekstovi o Duhu Svetomu iz brojnih knjiga, koje je on tijekom pedeset godina čitao i čuvao da jednog dana ugledaju „svjetlo dana“.
kupi02

 

 

 


Vjerujem U Duha Svetoga,
Tomislav Ivančić


007Iako malena opsegom, knjižica je pravi izvor spoznaja o Duhu Svetome, toj trećoj božanskoj osobi – često nazivanom persona mystica – o kojoj se sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća vrlo malo pisalo.
kupi02

 

 

 

TOMISLAV IVANČIĆ:
S MARIJOM LJUBITI DO KRAJA,

002Autor je u knjizi na jednostavan način prikazao mjesto i ulogu Blažene Djevice Marije u kršćanskoj objavi, u Crkvi i u vjerničkom životu. Svi svetopisamski tekstovi Mariju spominju kao djevičansku Majku Isusovu, te kao pralik i uzor Crkve i vjernika. Govor o Mariji star koliko i samo čovječanstvo, no i tada - od prvih početaka - pa sve do danas ona je bila vezana uz nebesku, vječnu, božansku dimenziju.
„Marija je, dakle neodvojivo utkana u vjernički život Katoličke crkve od njenog početka do danas" - piše prof. Ivančić u knjizi.

Za sve nas današnje, suvremene vjernike osobito je interesantno poglavlje Marija u životu suvremenog kršćanina. Autor pojašnjava kako je došlo i zašto je tako duboko ukorijenjeno i rašireno štovanje Marije kod suvremenih vjernika. Osobito je veliko i iskreno Marijino štovanje kod mladih širom svijeta. Gledajući je kao uzor povjerenja - sjetimo se one neponovljive rečenice bezgranične vjere: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj" - mladi Mariju slijede u stvaranju boljega svijeta. Upravo stoga što imaju Mariju kao savršen uzor povjerenja mladi danas postaju nada suvremenog svijeta.

Za one čitatelje koji baš i ne poznaju najbolje liturgijsku godinu i blagdane kroz godinu bit će osobito interesantno poglavlje o Marijinim blagdanima u Crkvenoj godini. Kada se, na primjer, slavi blagdan Navještenja ili Blagovijesti, zašto se slavi osmi rujna ili osmi prosinca, što slavimo na blagdan Velike Gospe. Kratki osvrt u knjizi će pronaći i čitatelji koje interesiraju Marijina ukazanja i službeni stav Crkve o takvim pojavama o kojima se svako malo čuje i piše o medijima, za razliku od, na primjer, Marijina ukazanja u Lurdu ili Fatimi koje je Crkva priznala.

Stoga, poštovani čitatelji, preporučamo ovu knjigu o Mariji, o svevremenskom uzoru i izvoru nadahnuća za spasonosnu vjeru, knjigu o Mariji idealu bezgraničnog povjerenja i putokazu do Spasitelja i društva brojnih nebesnika.
kupi02

 


STJEPAN KUŠAR
VIHOR I OGANJ DUHA

001Duh Sveti prožima svu stvarnost i svakog pojedinca. Polazeći od te konstatacije autor u prvom poglavlju knjige obrađuje novozavjetni govor o vihoru i ognju, u drugom razmatra odnos Duha Svetoga i Crkve, u trećem o odnosu Duha i pojedinca, a u završnom poglavlju o nužnosti promjene života, te o konkretnim koracima u prihvaćanju i mijenjanju sebe.
kupi02

 

Newsletter

 

Kontakt

Teovizija d.o.o. - Kaptol 26, 10 000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 4814 813
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
             Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

velSestraBanerOK

Top