28Listopad

Preporučamo za studeni

Za mjesec studeni preporučamo knjigu Tomislava Ivančića 'DUHOM ZA BOLJI SVIJET' i knjigu autora Anselma Gruena&Magdalene Bogner 'ŽIVOT JE PUSTOLOVINA'.

Preporučamo za studeni

 

 

TOMISLAV IVANČIĆ

DUHOM ZA BOLJI SVIJET

ti duhomzabO Duhu Svetom aktualna je percepcija kao o „šutljivom Bogu“. Šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, piše autor dr. Ivančić, nastala je krilatica da je Duh Sveti nepoznati Bog, a pri kraju dvadesetog stoljeća doživljavali smo da je Duh Sveti zaboravljeni Bog. Tek u vrijeme i nakon Drugog vatikanskog sabora teolozi su se intenzivnije trudili da osobu Duha Svetoga učine teološki poznatom. Interes za Duha Svetoga je još više pojačan nakon Sabora kada se u Katoličkoj crkvi pojavio pokret pripisan specifično Duhu Svetom, tzv. pokret karizmatske obnove. Crkva i svijet su bili iznenađeni eksplozijom darova Duha Svetoga u tom pokretu, koji se širio neočekivanom brzinom, tako da je u manje od deset godina imao u svojim redovima nekoliko milijuna ljudi. Iako je kasnije nastalo određeno „primirenje“ i u današnje vrijeme, tvrdi prof. Ivančić, bez iskustva Duha ne će Crkva moći ni koraka naprijed. Tvrdeći to, autor u dominantnim poglavljima knjige piše o vidljivoj snazi Duha Svetoga i njegovoj ulozi u povijesti spasenja. Ta će snaga ostati u Crkvi zauvijek, jer Isus upravo šalje Duha da ostane zauvijek s nama, dokle god bude onih koji će vjerovati. Šalje ga kao Duha Branitelja, jer, kako u jednom poglavlju upozorava autor, ne smije se umanjiti ni snaga i značaj zlih sila.

kupi02

 

Anselm Gruen

Magdalena Bogner

Život je pustolovina

AG ZivotJePustolAutori ovom knjigom žele omogućiti pristup životnom pustolovnom putu u koji se ljudi upuštaju dok se jedni drugima povjeravaju i nose bremena jedni drugih, dok u obitelji traže zajedništvo života i ljubavi. Pustolovina uvijek uključuje i neizvjesnost, a protkana je i smjelošću na prihvaćanje kako onog ugodnog, tako i onog teškog što nas snađe u životu. Da bismo hodili takvim putem potrebno je, dakle, da se upustimo u ono nepoznato što nam predstoji, ali i u tamne etape života, i ipak se pri tome osjetimo nošeni vjerovanjem da se ta pustolovina isplati zato jer pobuđuje i jača vlastite snage te omogućuje da se radujemo što možemo darivati i biti darivani.

U pravilu, obiteljska svakodnevica nije baš uvijek idealna: nedostaje jedan od roditelja, trajno se prekida odnos zasnovan na ljubavi, čežnja za djetetom ostaje neispunjena ili jedan član obitelji prerano umire. Istodobno članovi obitelji trebaju i uzajamno poštovanje, trezven pogled na vlastite jakosti i slabosti, mirnoću duha kako bi jedni druge podnosili i nosili, te povjerenje da je Božja ljubav gnijezdo koje ih drži.
Stoga autori ovom knjigom žele dati usmjerenje svima koji žive u obitelji ili za njom čeznu.

A problematici i temi „obitelj“ autori pristupaju iz različitih životnih iskustava: s jedne strane iz uloge supruge i majke, kćeri i sestre, te iz uloge žene koja je aktivno odgovorna za jednu veliku crkvenu udrugu žena, a s druge strane pogledom redovnika iz samostana koji također živi u zajednici i koji posredstvom brojnih susreta i dušobrižničkih razgovora ima udjela u obiteljskim radostima i patnjama, no koji ipak svakodnevicu obitelji poznaje samo „iz vanjskih perspektiva“. Želja je autora da ovom knjigom ohrabri čovjeka da se upusti u „pustolovinu života“ i neprestano iznova propituje za pojedinačne „etape puta“ u životu obitelji i njene izazove. Uspiju li obitelj prihvatiti te izazove, onda je na dobrom putu zato jer tada smije i može u svojoj konkretnoj situaciji pitati što Bog od njih želi…

kupi02

Newsletter

 

Kontakt

Teovizija d.o.o. - Kaptol 26, 10 000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 4814 813
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
             Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

velSestraBanerOK

Top